obraz miejsca

Trattoria Rucola Francuska

ul. Francuska 6
22 616 12 59

Włoska pizza na cienkim cieście, składniki najwyższej jakości, świeże domowe makarony, pyszne wina, nietypowy wystrój i niewymuszona atmosfera sprawiają, że do nas chce się wracać!

Trattoria Rucola powstała jako prosta lokalna trattoria, w której założyciele, Piotr Walędziak i Michał Małczyński, planowali w luźnej, rodzinnej atmosferze serwować gościom dobre jakościowo, ale jednocześnie proste dania, przygotowywane z oryginalnych włoskich składników najwyższej jakości. Otwarta w lutym 2010 roku Rucola błyskawicznie została doceniona i szybko wpisała się w lokalny koloryt warszawskiej Saskiej Kępy. W ciągu dnia niełatwo znaleźć tu wolne miejsce i – zwłaszcza wieczorami lub w weekendy – koniecznie trzeba rezerwować stolik. Większość gości to stali bywalcy, którzy wracają do Rucoli, ponieważ lubią jej niewymuszoną atmosferę, ale przede wszystkim dlatego, że cenią jej kuchnię. „Prawdziwa, włoska, domowa“ – tak określają jej profil właściciele. Przepis na wyjątkowo pyszną pizzę na cienkim i chrupiącym cieście jest pilnie chronioną tajemnicą Rucoli – jego recepturę Piotr Walędziak przywiózł z Australii, gdzie jako student pracował w pizzerii. Spodobał mu się pomysł na biznes, podpatrzył sposób zarządzania zespołem młodych, otwartych ludzi i postanowił przeszczepić go na polski grunt. Dziś sądzi, że tajemnica sukcesu tkwi przede wszystkim w jakości wyłącznie oryginalnych włoskich produktów, które w Rucoli pochodzą z najlepszych stołecznych hurtowni. Oprócz pizzy w Rucoli można zamówić także ręcznie przygotowywane włoskie makarony, risotta, sałaty, przystawki, steki i pyszne domowe desery. Stałą kartę uzupełniają dania sezonowe, m.in. z owoców morza czy dyni. Za nowe dania w menu odpowiada Francesco Pisani, młody włoski szef kuchni, mający nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni włoskiej.


Proste wnętrze Trattorii Rucola utrzymane jest w niezobowiązującym klimacie nowoczesnej trattorii. Zaprojektowała je jedna z najciekawszych architektek młodego pokolenia, Ola Wasilkowska. Ściany zostały niemal w całości oklejone tapetą ze zdjęciem lasu – kiedy wchodzimy do środka, zatapiamy się w świeżej zielni. Pozostałe elementy: podłoga, krzesła, stoły – są białe. Świeżość, nowoczesność i gustowny minimalizm to cechy, które odróżniły Rucolę nie tylko od restauracji, która była w tym miejscu wcześniej, ale od innych włoskich lokali, których jest w Polsce mnóstwo. Pozostałe trattorie również utrzymane są w tej samej stylistyce, zmieniają się jedynie zdjęcia na fototapecie.