obraz miejsca

LUKULLUS Mokotowska

ul. Mokotowska 52A
726 262 607

LUKULLUS to założona w 1946 roku warszawska cukiernia, której znakami rozpoznawczymi są naturalność składników, bogactwo receptur i piękno formy.

Kierujemy się prostą zasadą: robić słodycze, które chcielibyśmy znaleźć na własnym stole. Wybieramy intensywne smaki najlepszych surowców, które sprowadzamy z całego świata: wanilii z Madagaskaru, holenderskiego kakao, róży damasceńskiej, bogatych w gluten francuskich mąk… Pracujemy według zasad tradycyjnego rzemiosła, nie korzystamy z gotowców, polepszaczy i stabilizatorów, wszystkie półprodukty powstają od a do z w naszej pracowni. Firmę prowadzi już trzecie pokolenie rodziny. Obecni właściciele: Albert Judycki i Jacek Malarski ukończyli prestiżowe francuskie szkoły gastronomiczne: Le Cordon Bleu i Ecole Gregoire Ferrandi.


Cukiernię na Mokotowskiej chcieliśmy zaprojektować zgodnie z duchem ulicy: elegancko i wykwintnie. Budynek, w którym znajduje się nasz lokal, powstał w latach czterdziestych, dlatego wnętrze jest inspirowane klimatem późnego art deco. Głównym elementem dekoracyjnym jest panoramiczna tapeta francuskiej firmy Ananbo przedstawiająca motyw lasu tropikalnego. Wydawało nam się, że taki rajski krajobraz z palmami i papugami – połączony z pastelową zielenią ścian – będzie świetnym tłem dla cukierni. Lada ekspozycyjna została wykonana z marmurów nawiązujących kolorystyką i fakturami do wczesnego socreallizmu. Ciastka wyeksponowaliśmy na przedwojennych tacach i paterach warszawskich marek Fraget, Norblin i Henneberg, które od lat kolekcjonujemy. Niektóre z nich służyły kiedyś w cukierniach i kawiarniach Warszawy, Wilna i Krakowa. Wnętrze jest eklektyczne, część ekspozycji umieściliśmy na biedermeierowskiej komodzie z końca XIX wieku, na ścianach wiszą uwielbiane przez nas lustra – słońca z lat siedemdziesiątych XX wieku, w oknie stoi przedwojenna witryna cukiernicza wyszukana na paryskim targu staroci. Wnętrze cukierni na Mokotowskiej zaprojektowała Agnieszka Burz.